Текстолит

Текстолитът е материал, изработен от ламинирана памучна тъкан или стъклена тъкан под формата на листи, смесена с фенолна смола и по-късно подложена на висока температура и налягане. Текстолитът се обработва и придобива формата на листи и пръти, като едно от основните му предимства е че може да се използва с трансформаторно масло, което му дава предимство при приложения в електротехниката.

За изработката на текстолит, парчетата плат се потапят в специална вана и се импрегнират със фенолна смола, загрята до 40 градуса. Платът за изработката на текстолит по-късно се изцежда и изсушава, след което се пресова и изрязва при висока температура. Получените плочи или пръти текстолит се охлаждат отново под налягане. Резултатът е издръжлив и лек изолационен материал с отлични качества.

 

Характеристики на текстолита:

  • добра износоустойчивост
  • продуктите от текстолит са с добра топлоустойчивост
  • отлични електроизолационни свойства
  • текстолитът притежава добра шумоизолация
  • дълъг период на употреба

Приложения на текстолита:

Текстолитните продукти са широко използвани в електротехниката: текстолит се ползва в трансформатори, електрически мотори, табла, електропревключватели, домакински уреди, железопътна, автомобилна, компютърна и медицинска индустрия, под формата на конструкционен материал при изработка на електрически машини и уреди.


За сравнение (0)


Стъклотекстолит на листи

Стъклотекстолитът на листи  е изолационен и конструкционен материал, използван в производството на плъзгащи лагери, зъбчати колела и др. компоненти. Поради това че е добър изолатор, стъклотекстолитът се ползва много често при производството на електрически уреди и компоненти. Стъклотекстолитът сам по себе си представлява материал, получе..

Стъклотекстолит на пръти

Стъклотекстолитът на пръти   е изолационен и конструкционен материал, използван в производството на плъзгащи лагери, зъбчати колела и др. компоненти. Поради това че е добър изолатор, стъклотекстолитът се ползва много често при производството на електрически уреди и компоненти. Стъклотекстолитът сам по себе си представлява материал, получ..

Текстолит на листи

Текстолит на листи  Електротехническият текстолит на листи  представлява ламиниран материал, изработен чрез горещо пресоване на памучни платове, импрегнирани с термосвързващо вещество на базата на фенол-формалдехид. Поради това, че в състава на текстолитните листи влиза памучният плат, текстолитът на плочи има висока якост на смачкв..

Текстолит на листи - тип HGW 2082.5 за електротехнически нужди

Текстолит на листи - тип HGW 2082.5 – за електротехнически нужди Описание на текстолита за електротехнически нужди: тип HGW 2082.5 (епоксиден фенолен ламинат на база памучен плат)  – представлява дуропластмаса, базирана на синтетична фенолна смола, подсилена с памучни тъкани под формата на ламинат. Този текстолит, с..

Текстолит на пръти

Електротехническият текстолит на пръти представлява ламиниран пресован материал, изработен чрез навиване на няколко слоя памучен плат, импрегниран със термосвързващо вещество на базата на фенол-формалдехид. Текстолитът на пръти се използва като изолационен и конструкционен материал при работа с трансформаторно масло и при въз..

Показани са 1 до 5 от 5 (1 страници)